work

That loathesome thing you do in order to feed your children / thing under the bed.

Priča iz prošlosti: Novi vlasnik Antša Žuljžulj želi novosti u novoj organizacijskoj cjelini koja u njegovom holdingu se po prvi put neće baviti bagerima i otraj-dotraj biznisom. Tadašnji stručnjaci za marketing su mu rekli da je potreban: ribrending, krvtiisusovu. Sjedeći u Blatu gledajući slike Tima Ujevića, sjeti se da to ne treba više izgledati kao bivši sustav. Asocijacija na novo ime treba biti suptilnija, nešto uzvišenija. U tom trenutku je zvonio telefon i s druge strane je odvjetnik i pita: “Gazda kako će se zvati nova firma. trebam je tu registrirati?” Vrlo smirenim glasom što dolikuje tehnomenadžerima toga doba, Antša kaže odvjetniku: “Čekaj što me jeb*š, koji kuac me sad zoveš. Čekaj da vidim meni… Konobar što čekaš. Jer imaš drvene noge. Tko te zaposlio i kada. Gdje si bio 91. koji kuac. Gdje Ti je tata bio 45. Jesi još prika na liniji… ostani još na liniji. Reci što ima od ponude dana… Ima školjke na buzaru, nema janjetine? Koji kuac nema janjetine… Reci jesi još na liniji. I što hoćeš od mene? Novo ime? da treba novo ime. Treba neko suptilno što će asocirati na našu djelatnost. Neko uzvišeno i što ima s prirodom i dubinom. Što se skriva pa se otkrije…
Reci konobar, nema janjetine jebate vrag. A što ću jesti. neću valjda jest školjke. ” Gledajući u meni i razmišljajući o razgovoru preko linije… “Nek se zove Školjska knjiga. I nemoj me više zvati… radi nešto i zašto te plaćam a ne da pričamo preko telefona. Ako me nastaviš zajebavati i zvati, prekinut ću ti ugovor” Čovjek više nije zvao. Trebao mu je novac. Za par dana je odvjetnik došao nakon par mjeseci i donio odluku o registraciji novog imena. Inače u Banana republici to traje godinama ali je Antša potegao sve moguće veze. Kada je njegova tadašnja mala Martinčica vidjela to. Pitala ga kako je došlo do tog imena. Tatica nije odgovarao dva dana nakon što je pročitao novo ime firme. Dugo u noć razmišljao je o koracima i postupcima, kako se to dogodilo da postane Školjska knjiga. Prekinuo je suradnju s odvjetnikom koji je to napravio jer ga smatra glupim, nesposobnim i idiotom. On mu je napravio puno stvari koje su bile na granici za zakonom ili ti nelegalne ali ga je sada stvarno zajebo. Nije razumio kako može biti odvjetnik a da ga toliko zejebe. Toliko godina surađuju i zajebe ga oko imena. Martinčica je govorila tatici kako je to zapravo vrlo kreativno… A kada bi spustila slušalicu pozvala bi svoju mamicu i počela plakati dugo u noć. “kako je tata glup, kako sve upropasti”. I jednostavno bi bilo bolje da ona to preuzme. Mama ju je smirila “da će doći i njeno vrijeme”.

Nako dva dana se javio: - “Reci kćerko. Zvala si me”,

Tatice, tatice zašto si dao Školjska knjiga kao naziv. - Vidiš kćerkice, Meni školjka predstavlja čuvanje nečeg važnog, kao biser. Zamisli zapravo ovu našu republiku koja je kao more u kojoj se nalaze i lijepe i ružne stvari. Postoje prekrasni koralji i u isto vrijeme postoje morski psi koji plove i jedu ljude. Mora u tom moru postojati nešto što krije bisere, a to se zove naša baština koju mi trebamo pretvoriti u tiskanu riznicu. I zbog toga je to Školjska knjiga kao jedini mogući naziv. Jel se slažeš s time? Martinčica je zadihano počela: “Tatice, tatice je bi nešto modernije Scool book. Ono kao skul a u isto vrijeme si cool. To je ful fensi. A i prema feng šuiu je to super ime. Bacala sam tarot karte i one kažu da može biti i Scool book ali teško bi bilo Shell-book. Ima ona naftna kompanija shell pa ne bi da to mi tako. Pričala sam s modnim i marketinškim stručnjacima, i njime se ne sviđa Školjska i više im je ovo Cool super. Kužiš tatice, tatice.” Hoćeš da me svi zajebavaju da imam firmu engleskog naziva, a u republici smo?

-Bit će Školjska knjiga i gotov je razgovor. Gledajući se u ogledalo se počeo sjećati prošlosti dok ga je mater raštikom hranila. Gleda se u ogledalo kako je sebi lijep, pametan, zgodan, fin i uglađen.

“Pa i ja sam se trebao zvati Antiša, a dali mi ime Antša – nu gle ga što mi fali.”

posted to work by Dana, CTO of the Forgotten Lands (0 comments)